Laukos
Politika

RTU aicina cīnīties par Eiropas inovatīvākā pārtikas nozares jaunuzņēmuma statusu0

Foto: Shutterstock.com

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika aicina biznesa uzsācējus, zinātniekus un jaunuzņēmumus pieteikt idejas vienam no Eiropas lielākajiem ideju konkursiem “Innovation Prize”, lai radītu pievienoto vērtību pārtikas un lauksaimniecības nozarēm un cīnītos par naudas balvu, informēja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

Viņa informēja, ka, veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopiena “EIT Food” atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju.

Patlaban, ekonomikai visā pasaulē saskaroties ar izaicinājumiem Covid-19 pandēmijas uzplaiksnījuma dēļ, ir īpaši svarīgi meklēt inovatīvus risinājumus tautsaimniecības attīstībai, piebilda Vaivare.

Vaivare pastāstīja, ka “EIT Food” ideju, jaunuzņēmumu konkursā “Inovāciju balva” (“Innovation Prize”) iespējams pieteikt idejas, kas rada vērtību visā pārtikas ražošanas ķēdē – no ražošanas optimizācijas risinājumiem, jauniem iepakojumiem, pārtikas piedevām līdz pat produktu līnijām. Konkursantiem būs iespēja cīnīties par naudas balvām, piedalīties mācībās, uzlabojot prezentēšanas prasmes, iepazīstināt ar savu ideju vai risinājumu potenciālos investorus un plašāku sabiedrību demo dienā, kā arī satikties ar līdzīgi domājošiem no 17 Eiropas valstīm.

Viņa piebilda, ka konkursa nacionālajā finālā dalībnieki cīnīsies par naudas balvām viena, trīs un piecu tūkstošu eiro apmērā. Nacionālā fināla uzvarētājs pārstāvēs Latviju starptautiskajā finālā, kur tiks sadalītas balvas 10 000, 15 000 un 25 000 eiro apmērā.

Konkurss “Inovāciju balva” vienlaikus notiek 17 Eiropas valstīs – Bulgārijā, Horvātijā, Čehijā, Igaunijā, Grieķijā, Ungārijā, Itālijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Serbijā, Slovākijā, Slovēnijā, Spānijā un Turcijā.

Latvijā konkurss notiek otro reizi. Pagājušajā gadā tajā triumfēja idejas “Smart Packaging” un “SpirulinaNord”. “Smart Packaging” izmanto viedo sensoru sistēmas ēdiena iepakojumā, lai noteiktu ēdiena svaigumu un samazinātu pārtikas atkritumus vai veselības riskus, ko rada neprecīzi ēdiena derīguma termiņi. Savukārt “SpirulinaNord” attīsta tehnoloģiju, kas ļauj Latvijas klimatā audzēt vērtīgo tropu mikroaļģi spirulīnu un piedāvā to klientiem lietošanai svaigā veidā.

Pērn Latvija pievienojās inovāciju un zināšanu kopienai “EIT Food”, kura kontaktpunkta Latvijā aktivitātes organizē RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “Bior”.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
Laukos.lv
Laukos
Skolēnus aicina dalībai konkursā “Šodien laukos”
20 stundas
LE
LETA
Laukos
Sākta diskusija par Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvara palielināšanu veikalos
21 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Laukos dzīvot – ne tikai “forši”, bet arī droši
23 stundas

Lasītākie

Uldis Šmits
Pasaulē
“Zaļo joslu” Šengena: Robežpunktos jālaiž cauri ne tikai kravas, bet arī viesstrādnieki
55 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Kovidmuļķi un kovidnoziedznieki
44 minūtes
LE
LETA
Ekonomika
NVA direktore: 98% gadījumu atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā
25 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
ASV diennaktī reģistrēti 1169 jauni Covid-19 upuri – jauns pasaules rekords
1 stunda
LA
LA.LV
Ekonomika
Tirgotājiem nepietiek naudas drošības pasākumiem
18 minūtes